energierekening 20 euro omhoog in 2022

Energierekening gemiddeld 20 euro omhoog in 2022

Na de bizarre stijging van de gasprijzen in de afgelopen maanden en het ingrijpen van de overheid is nu bekend wat de energietarieven gaan doen in 2022. De drie grote energieleveranciers, Essent, Eneco en Vattenfall hebben hun nieuwe variabele tarieven bekendgemaakt.

Het goede nieuws is dat de gemiddelde energierekening maar met 20 euro per maand omhoog gaat. Het slechte nieuws is dat dit voor een groot deel komt door de compensatie van de overheid. Zonder de verlaging van de energiebelasting zou de stijging veel groter zijn.

Stijging energierekening per 1 januari 2022

Zoals al gezegd gaat de energierekening vanaf 1 januari met zo’n 20 euro per maand omhoog. Dit bedrag is gebaseerd op de nieuwe variabele tarieven van de grootste 3 energieleveranciers van Nederland.

Er zitten wel grote verschillen tussen deze drie energieleveranciers. Zo gaat de energierekening bij Essent en Eneco zo’n 17,50 omhoog op basis van een gemiddeld gebruik. Terwijl een vergelijkbaar verbruik bij Vattenfall bijna 23 euro meer kost.

Het effect van de overheidsmaatregelen

In alle gevallen stijgen de werkelijke kosten voor het verbruik harder dan de energierekening. Dit komt door het ingrijpen van de overheid om het stijgen van de energieprijzen te compenseren. Het gevolg hiervan is dat iedereen 230 euro extra korting krijgt op de energiebelasting.

Door dit bedrag valt de totale stijging van de energierekening lager uit dan vooraf verwacht.

Energie aanbiedingen in 2022

Op dit moment is Budget Energie de enige energieleverancier met een aanbieding voor 2022. Dit is een contract met vaste tarieven en een welkomstbonus, waarvan de levering start vanaf april 2022.

Alle andere leveranciers bieden op dit moment alleen variabele contracten, of vaste contracten voor 1 jaar zonder korting aan. Wanneer de winter voorbij is en de energietarieven weer dalen komen waarschijnlijk ook de bekende energie aanbiedingen weer terug.

Ben je aangemeld voor het energie alarm? Dan krijg je direct een mail zodra er weer energie aanbiedingen zijn!

Wat is verstandig? Overstappen, of blijven zitten?

Heb je een contract dat nu afloopt, of een variabel contract? Dan is de vraag of het verstandig is om nu over te stappen?

Het antwoord is nee.

De vaste tarieven zijn op dit moment nog steeds erg hoog en een vast contract voor 12 maanden betekent ook dat je deze hoge tarieven vastzet. Wanneer in het voorjaar de prijzen weer dalen, heb je nog steeds de hoge tarieven.