Ik heb stadsverwarming, kan ik overstappen?

Heb je een (huur)woning met stadsverwarming of blokverwarming? Dan kun je helaas niet overstappen voor je warmte. Heb je zelf een energiecontract afgesloten voor stroom? Dan kun je daar wel overstappen naar een andere leverancier.

Hoe dit zit leggen we je hieronder uit!

Waarom kan overstappen met stadsverwarming niet?

Het eenvoudige antwoord is dat er maar 1 leverancier op het warmtenet zit. Dit is de leverancier die het warmtenet ook heeft aangelegd. Je zit hier dus aan vast tot je gaat verhuizen.

Heb je blokverwarming dan is de verhuurder je warmteleverancier. Zij hebben een contract met een aanbieder en daar heb je als huurder helaas geen invloed op.

Het uitgebreide antwoord zit in het verschil tussen het warmtenet en het gasnet. Het landelijke gasnet is aangelegd door regionale netbeheerders. Zoals Enexis, Liander, Enduris of Stedin. (Er zijn nog een aantal kleinere netbeheerders in Nederland.)

De netbeheerder beheert het gas en stroom net en zorgen voor een stabiele levering van energie. De energieleverancier regelt het administratieve stuk en zorgt voor de inkoop en/of opwekking van de geleverde energie.

Omdat het gasnet geen eigendom is van de energieleverancier ben je dus vrij om over te stappen naar een andere aanbieder.

Bij een warmtenet is de leverancier die het net heeft aangelegd ook eigenaar van het netwerk. Dus heb je een warmtenet dat is aangelegd door Vattenfall, of Eneco, dan zijn zij eigenaar en de enige leverancier op dat netwerk.

Overstappen voor alleen stroom

Zolang je niet all-inclusieve huurt heb je vaak wel zelf een energieleverancier voor stroom moeten zoeken. Deze levering gaat via het landelijke stroomnetwerk (wat dus eigendom is van de netbeheerders). Je kunt voor stroom dus nog wel overstappen naar een goedkopere energieleverancier.

Voorheen kon je hierbij alleen kiezen uit het standaard aanbod zonder korting, cashback of cadeau. Het was voor de energieleverancier niet interessant om korting te geven op alleen stroom klanten.

Gelukkig verandert dit nu Nederland steeds meer van het gas af gaat en de groep klanten die alleen stroom afneemt groeit. Kies je voor een alleen stroom aanbieding? Dan is je korting of de cashback vaak nog wel kleiner. (Je neemt tenslotte ook maar een half contract af)