Energie besparen in de winter

10x energie besparen in de winter

Zelfs met lage energietarieven en een hoge cashback of welkomstkorting is de energie die je niet verbruikt nog steeds de goedkoopste energie. Daarom is het voor de laagste energierekening verstanding om te kijken naar jouw eigen energieverbruik en te besparen waar dat mogelijk is. In de winter gaat de verwarming aan, zijn we meer thuis en verbruiken we ook vaak meer energie. Om toch te besparen hebben we 10 tips voor energie besparen in de winter op een rij gezet.
[toc]

1. Gebruik een bewegingsmelder voor de buitenlamp

Een buitenlamp voorkomt dat je ’s avonds in het donker voor de deur staat en het sleutelgat niet kunt vinden. Ook verhoogt verlichting het gevoel van veiligheid. Maar het is zonde om hiervoor de hele dag, of de hele avond het licht te laten branden. Door een bewegingsmelder te gebruiken gaat de lamp alleen aan wanneer er iemand voor de deur staat, wel zo voordelig.

2. Laat elk jaar de cv-ketel onderhouden

Het goed onderhouden van je cv-ketel zorgt er niet alleen voor dat je onverwacht in de kou komt te zitten, maar bespaart ook energie. Door de ketel schoon te laten maken werken alle onderdelen zoals het hoort en wordt de ketel door de monteur opnieuw afgesteld voor zuinig gebruik. Goed voor de portemonnee, lekker duurzaam en veilig natuurlijk.

3. Zet de thermostaat lager

Nee je hoeft niet de hele dag in de kou te gaan zitten met de thermostaat een paar graden lager, al zou dat natuurlijk nog meer besparen. Door de verwarming 1 graad lager te zetten bespaar je gemiddeld al 80 euro per jaar. Zet je daarnaast ook de verwarming ’s avonds eerder uit, bijvoorbeeld een uur voor je naar bed gaat, dan loopt de besparing nog verder op.

4.Voorkom dat het te warm wordt in huis

Je hebt de verwarming lekker hoog staan om de kou te verdrijven en ineens krijg je het toch flink warm. Om het snel weer te laten afkoelen is het makkelijk om het raam open te zetten, maar dit is zonde van de energie. Bespaar geld door de temperatuur in huis beetje voor beetje te verhogen, in plaats van de thermostaat flink open te draaien.

5. Maak het comfortabel met een luchtbevochtiger

Baal je in de zomer ook altijd van die warme vochtige nachten? Begrijpelijk, maar in de winter kun je dit juist in je voordeel gebruiken! Zodra het buiten koud wordt gaat binnen de verwarming aan, met droge lucht in huis als gevolg.

Droge lucht is niet alleen oncomfortabel, je krijgt er bijvoorbeeld droge ogen van, maar ook moeilijker te verwarmen. Hierdoor moet de verwarming dus onnodig lang aan staan en dat kost geld. Door een luchtbevochtiger in huis te halen los je dit probleem eenvoudig op.

6. Verwarm sneller met een radiatorventilator

Een relatief nieuwe manier om je huis sneller te verwarmen met een lagere energierekening als gevolg is de radiatorventilator. Hiermee plaats je een module met ventilatoren onder de radiatoren. Deze module zorgt ervoor dat de warme lucht vervolgens door het huis circuleert waardoor de ruimte sneller warm wordt.

7. Verwarm alleen de werkkamer

Wanneer je de hele dag thuis moet werken wil je uiteraard niet in de kou zitten. Dus je zet ’s ochtends de verwarming lekker aan voor je aan het werk gaat. Zonder erbij na te denken verwarm je hiermee het hele huis, terwijl je zelf de hele dag op de werkkamer zit. Zonde!

Door de radiatoren in de rest van het huis lager te zetten of helemaal dicht te draaien hoeft de verwarming alleen te werken in de ruimte waar je bezig bent. Zo verwarm je niet onnodig de hele woning.

8. Doe de gordijnen ’s avonds dicht

Houd de warmte binnen door ’s avonds de gordijnen dicht te doen. Hiermee hoef je minder lang te stoken en verdwijnt er minder warmte naar buiten. Omdat het toch vroeg donker is merk je er in huis ook niets van dat de gordijnen dichtzijn. Nouja, tot de lagere energierekening komt dan.

9. Kies voor een slimme thermostaat

Laat je de verwarming graag aan staan in een leeg huis zodat het lekker warm is als je thuiskomt? Overweeg dan een slimme thermostaat. Deze kun je op afstand bedienen en zorgen er zo voor dat het huis warm is als jij thuiskomt, zonder verspilling. Veel moderne slimme thermostaten zijn ook zelflerend en passen zich aan naar jouw huis en jouw levensstijl.

10. Laat de zon binnen

Voor je ’s avonds de gordijnen dichtdoet om de warmte binnen te houden is het goed om overdag eerst de zon binnen te laten. Het zonlicht is niet alleen goed voor je humeur, maar levert ook gratis warmte op. Door de zon binnen te laten hoef je minder hard te stoken voor een aangename temperatuur in huis.