Gasprijzen bereiken opnieuw recordhoogte

Gasprijzen bereiken opnieuw recordhoogte

Na de enorme piek die de gasprijs maakte in oktober was de energiemarkt weer wat gekalmeerd. De prijs daalde door toezeggingen vanuit Rusland over de mogelijkheid tot leveren van extra gas en ook het zachte weer had een positief effect.

In de laatste paar dagen is de gasprijs helaas opnieuw flink gestegen en dat heeft gevolgen voor steeds meer huishoudens in Nederland. Waarom de gasprijs opnieuw flink stijgt en wat dit voor gevolgen heeft voor jouw energierekening lees je hieronder.

Waarom stijgt de gasprijs opnieuw?

De kalmerende woorden van President Poetin dat er mogelijk extra gas geleverd kon worden had een groot effect op de gasprijs. Maar dit effect is inmiddels compleet ongedaan gemaakt door spanningen bij de grens met Oekraïne en de Duitse houding over de Nord-Stream 2 pijpleiding.

Onlangs was het nieuws dat er een grote Russische troepenmacht wordt opgebouwd bij de grens met Oekraïne en dit zorgt wereldwijd voor spanningen. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland om gas vanuit Rusland in Europa te krijgen, dus er wordt gevreesd voor de levering als de spanningen te ver oplopen, of zelfs escaleren.

Dat sluit ook direct aan op het tweede punt. Er ligt een alternatieve pijpleiding, de Nord Stream 2, maar die is voorlopig nog niet in gebruik. De nieuwe Duitse regering heeft duidelijk gemaakt om deze voorlopig ook niet in gebruik te nemen. Dus dit gaf een extra boost aan de onzekerheid.

Los van spanningen op het wereldtoneel is het buiten ook weer kouder geworden. Daarmee stijgt de vraag naar verwarming en warm water, dus de vraag naar gas. Terwijl het aanbod vooralsnog gelijk blijft.

Hoe komt het dat de stroomprijzen meestijgen?

Heel fijn voor mensen die elke dag moeten fietsen, maar het waait al langere tijd te weinig. De vele windmolenparken die in Nederland staan leveren dus vrij weinig stroom en dat ontbrekende deel moet dus op een andere manier opgewekt worden.

Kolen was voorheen een alternatief, maar de CO2 prijzen zijn zo hoog dat het te duur is om kolencentrales harder te laten draaien. Het alternatief is nu dus gas. Met als gevolg dat de vraag naar gas nog verder toeneemt wat een verhogend effect heeft op de prijs.

Ook de kosten die gemaakt worden om stroom op te wekken zijn daardoor flink hoger. Hoe meer gas kost, hoe duurder 1kWh stroom opgewekt met gas kost. Hierdoor gaat dus ook jouw stroomrekening omhoog.

Wist je dat: je online kunt zien hoe de energie opgewekt wordt? Op Energieopwek.nl kun je zien met welke duurzame bronnen er op dit moment energie opgewekt wordt en hoeveel.

Wanneer gaan de energieprijzen weer dalen?

Wanneer gaan de energieprijzen weer dalen, dat is een veelgestelde vraag. Hoe sneller de prijzen weer dalen, hoe eerder je weer kunt kiezen voor een vast contract.

Toch is het antwoord lastig te geven. Eerder dit jaar werd er gerekend op een “normale” prijs vanaf april. Na de winter en dus vanaf het moment dat gewoonlijk de vraag naar gas weer daalt.

Op dit moment is te zien dat lange termijncontracten voor volgend jaar ook duurder zijn dan voorheen. De kans is dus nog steeds groot dat rond april te prijzen gaan zakken. Maar waarschijnlijk kost energie dan nog steeds meer dan je eerder gewend was. Of dit ook het moment is waarop energie aanbiedingen weer terugkomen is nog maar de vraag.

Advies voor je nieuwe energiecontract

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan is het op dit moment een lastig te zeggen wat verstandig is om te doen. De variabele tarieven zijn hoog en gaan per 1 januari nog verder omhoog. Maar ook vaste tarieven zijn niet goedkoop en hiermee loop je het risico te lang teveel te betalen.

Wil je de zekerheid dat je energierekening niet nog verder stijgt, of wil je toch graag een cashback bij je contract? Kies dan voor een 1-jarig contract van Vattenfall (lage tarieven),  of een duurzaam 1-jarig contract van Pure Energie (met €70 cashback). (Let erop dat deze aanbieding geldig is op het moment van publiceren, het aanbod van de leverancier kan snel wijzigen)

Het alternatief is op een variabel tarief blijven zitten en afwachten tot energieprijzen weer gaan dalen.