De energierekening blijft stijgen, gasprijs nu boven de 1 euro De energierekening blijft stijgen, gasprijs nu boven de 1 euro

De energierekening blijft stijgen, gasprijs nu boven de 1 euro

Hoog, hoger, hoogst. Er komt geen einde aan het stijgen van de energieprijzen. Na de flinke stijging in de eerste helft van 2021 gaan de gasprijzen nu helemaal door het dak!

Vattenfall heeft als eerste energieleverancier de gasprijs boven de 1 euro per kuub gezet. Dat is een bizarre stijging en betekent een gasrekening van 1500 euro voor een gemiddeld gezin. De thermostaat aanzetten krijgt daarmee een gouden randje.

Ps: Gelukkig zijn er nog Vattenfall aanbiedingen met lagere tarieven!

Wat veroorzaakt de hoge gasprijs?

Er zijn 3 redenen die samen voor de hogere gasprijs zorgen:

  1. Er wordt minder gas opgepompt in Groningen.
  2. Door de koude winter zijn de gasvoorraden kleiner.
  3. Jarenlange verhoging van de belasting op gas.

1. Er wordt minder gas opgepompt in Groningen

Er wordt 90% minder gas opgepompt uit Groningen, dus de aanvoer van gas is flink minder. Als gevolg hiervan moet er gas gekocht worden in het buitenland, waar de marktprijzen ook flink gestegen zijn.

Het gas dat door de energieleverancier ingekocht wordt heeft dus een hogere prijs dan 12 maanden geleden. Dit merk je als gebruiker op je energierekening.

2. Door de koude winter zijn de gasvoorraden kleiner.

Een flink pak sneeuw, daarna kunnen schaatsen en geruchten over een elfstedentocht. De winter was ouderwets koud en het voorjaar is ook lang koud gebleven. Als gevolg hiervan hebben we massaal de verwarming aangezet.

Het resultaat is dat de Nederlands gasvoorraden nu maar voor 40% gevuld zijn, in plaats van 80% zoals in een normale situatie. Hierdoor moeten energieleveranciers dus meer, duur, gas inkopen om de voorraden aan te vullen.

3. Jarenlange verhoging van de belasting op gas.

Om de energietransitie te betalen en een impuls te geven heeft de overheid de energiebelasting op gas in de laatste jaren flink verhoogd. Net als bij benzine bepaalt dit een groot deel van de prijs.

Kijk even mee naar deze berekening:

Kaal gastarief: €0,42443 per m³

Energiebelasting: €0,42176 per m³
Opslag duurzame energie: €0,10297 per m³

Totaal belasting: €0,52473 per m³
Totaal energietarief: €0,94916 per m³

Zoals je kunt zien bestaat 55% van het tarief per kuub gas uit belastingen. Dit maakt dus een flink deel uit van je energierekening.

De gasprijs in augustus per energieleverancier

Energieleverancier Prijs per m³
Oxxio €0,943 m³
Budget Energie €1,081 m³
NLE €1,045 m³
Welkom Energie €0,946 m³
Vattenfall €1,041 m³
energiedirect.nl €0,978 m³
Eneco €0,982 m³
Pure Energie €0,979 m³
Engie €0,991 m³
Greenchoice €0,989 m³
Essent €1,002 m³
Coolblue Energie €1,019 m³
Vandebron €1,081 m³

*De bovengenoemde tarieven zijn bijgewerkt op 21 augustus 2021. De tarieven kunnen later nog wijzigen en per contract verschillen.

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien zijn er 6 leveranciers met een gastarief van boven de 1 euro:

  • Budget Energie
  • NLE
  • Vattenfall
  • Essent
  • Coolblue Energie
  • Vandebron

Lagere energierekening met een energie cashback

Nu de tarieven blijven stijgen is een hogere energierekening onvermijdelijk. Toch is er een doodeenvoudige oplossing beschikbaar. De energie cashback!

Hoe hoger de cashback, of welkomstpremie, op je contract is, hoe lager je uiteindelijke energierekening. Op deze manier kun je de prijsstijging compenseren. (Al is minder energie verbruiken natuurlijk ook een oplossing.)