Wat betekent het energie overstapseizoen voor jou? Het overstapseizoen komt eraan, wat betekent dit voor jou?

Het overstapseizoen komt eraan, wat betekent dit voor jou?

Het is weer september, de herfst is begonnen en daarmee komt ook het overstapseizoen voor energiecontracten weer in zicht. Dat betekent extra veel aanbiedingen, lange wachtrijen bij de klantenservice en een enorme uitdaging om de beste energie aanbieding te vinden.

Wat betekent het energie overstapseizoen voor jou en hoe kun je snel de beste aanbieding kiezen? We leggen het je uit in dit artikel!

Waarom is er een energie overstapseizoen?

Het overstapseizoen is ontstaan met de komst van de zorgverzekering. Vanaf 2 november is hiervan de prijs bekend voor het komende jaar en dat is voor veel mensen een goed moment om ook verzekeringen en andere vaste lasten onder de loep te nemen.

Het doel is vaak bekijken of het goedkoper kan en of de dekking van een verzekering nog klopt. Deze bespaardrift is iets waar energieleveranciers graag op inspelen door met extra aanbiedingen te komen.

Zo willen ze allemaal de goedkoopste energieleverancier zijn, of de beste energie aanbieding hebben. Dit alles om zoveel mogelijk extra klanten binnen te halen.

Wat heb ik als klant aan het overstapseizoen?

Wat heb je hier als klant aan? Nou, veel! Er zijn het hele jaar door aanbiedingen en cashbacks, maar nooit zoveel als tijdens het overstapseizoen. De keuze is reuze en de kans om flink te besparen dus ook!

Helaas betekent deze tsunami aan aanbiedingen en kortingen ook dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij altijd de beste keuze per energieleverancier voor je op een rij. (En dat doen we het hele jaar door)

Tsunami energie aanbiedingen

Wist je dat energieleveranciers ook mee doen met Black Friday? Tijdens deze acties kun je in korte tijd extra veel cashback krijgen en besparen. Bekijk hier alle energie Black Friday deals.

Is het najaar verstandig om over te stappen?

Ondanks dat elk jaar meer mensen in het najaar overstappen is dit niet altijd het beste moment. Of het voor jou verstandig is hangt af van het moment waarop je de jaarafrekening krijgt. Klinkt ingewikkeld? Lees even mee…

Je betaalt het hele jaar hetzelfde bedrag aan je energieleverancier. Toch is je verbruik (en de kosten) hoger in de winter dan in de zomer. Dus in het voorjaar/de zomer bouw je een spaarpotje op wat je in de koude herfst en winter opmaakt.

Heb je net de jaarafrekening gehad in de zomer? Dan begin je dus met een “negatief saldo” in de maanden na de zomer maak je meer kosten dan wat je aan termijnbedrag betaalt. Stap je nu over, dan krijg je de rekening gepresenteerd op de eindafrekening en moet je vaak bijbetalen.

Wil je dit niet? Stap dan 2 maanden voor je de jaarafrekening krijgt over. Zo sluit je de periode bij je huidige energieleverancier altijd goed af.

Betaal je nu teveel en kun je flink besparen door overstappen of heb je echt de meest te gekke best passende energie aanbieding gevonden? Je weet wel, die aanbieding waarover Marco Borsato zingt “dromen zijn bedrog”. Dan is overstappen altijd een goed idee!

Hoe kies ik de beste energie aanbieding?

Met die vloedgolf aan aanbiedingen die eraan komt is het vaak lastig kiezen wat voor jou de beste energie aanbieding is. Om je hierbij te helpen vind je hieronder 4 tips om een betere keuze te maken.

  1. Bepaal wat voor soort aanbieding je wil.
  2. Kies voor energievergelijken en vind de laagste prijs.
  3. Bedenk vooraf hoe lang je contract mag zijn.
  4. Kies de hoogste energie cashback.

1. Bepaal wat voor soort aanbieding je wil

Voor je op zoek gaat naar een nieuwe energieleverancier is het goed om te bedenken wat voor aanbieding je wil. Wil je bijvoorbeeld een energie cadeau, korting op tarieven, of een flinke welkomstbonus?

Door dit vooraf te bedenken maak je de lijst aanbiedingen flink korter. Je hoeft dan minder te vergelijken en dat maakt kiezen eenvoudiger.

2. Kies voor energievergelijken en vind de laagste prijs

Maakt het soort aanbieding je niet uit omdat je gewoon de laagste prijs wil? Kies dan voor energie vergelijken. Op basis van jouw adres en verbruik krijg je direct de aanbieding te zien die voor jou de laagste prijs oplevert.

Overstappen doe je daarna in een paar klikken bij de energieleverancier. Zij regelen daarna het opzeggen van je huidige energiecontract en nemen op de afgesproken datum de levering over.

3. Bedenk vooraf hoe lang je contract mag zijn

Het is lange tijd zo geweest dat een 1-jarig energiecontract altijd de beste en meest voordelige optie was. Zo kreeg je korting, een leuk cadeau of cashback en kon je het jaar daarna weer overstappen.

Op dit moment zijn de gasprijzen zo hoog dat een contract voor 1 jaar vaak duur uitvalt. Een 3-jarig contract levert nu niet alleen lagere energietarieven, maar ook een groter cadeau of een hogere welkomstbonus op.

Het is nu (voor het eerst) dus een slimme keuze om voor een 3-jarig energiecontract te gaan.

4. Kies de hoogste energie cashback

Dit is de meest eenvoudige tip. Door te kiezen voor de hoogste energie cashback heb je direct een goede deal te pakken. Je krijgt een combinatie van lage tarieven en een hoge welkomstbonus op je jaarafrekening.

Omdat je geld krijgt kun je later altijd zelf kiezen waar je dit aan uitgeeft. Een vakantie, weekend weg, of een mooi cadeau.

Conclusie

Er komt een mooi jaargetijde aan voor iedereen die wil besparen op zijn (of haar) energierekening. De komende weken komen er steeds meer aanbiedingen bij en wordt de kans op een flinke besparing van €400 of meer (afhankelijk van je energieverbruik) steeds groter.