Eneco gaat voor volledige fossielvrije energie

Eneco gaat voor volledige fossielvrije energie

Eneco heeft bekendgemaakt te gaan voor een volledig fossielvrije toekomst en 15 jaar eerder dan gepland de gascentrales te sluiten, of om te bouwen. Wat betekent deze stap van Eneco voor jou en jouw energie rekening?

Wij zochten het uit.

Wat zijn de plannen van Eneco?

Laten we eerst kijken naar de inhoud van de plannen van Eneco. De energieleverancier had als streven om in 2050 volledig co2 neutraal te zijn. Daarmee zou het moeten stoppen met opwekken van energie en warmte door het verstoken van gas.

Inmiddels heeft Eneco die plannen met 15 jaar vervroegd en is de ambitie om in 2035 al volledig klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dus een versnelde ombouw of sluiting van fossiele energiecentrales.

Naast het sluiten van de gasgestookte centrales gaat Eneco ook stoppen met de verkoop van cv-ketels om het gasverbruik van haar klanten omlaag te brengen. Daarentegen wil Eneco wel vol inzetten op eigen opwek via zonnepanelen.

In het kort:

  • Eneco stopt uiterlijk in 2030 met energie opwekking in gascentrales.
  • Uiterlijk in 2035 moeten deze centrales omgebouwd zijn, of sluiten.
  • Eneco heeft 3 gasgestookte energiecentrales en 10 warmtecentrales.
  • Om de doelen te bereiken wordt ook gestopt met de verkoop van cv-ketels.

Wat betekent dit voor jouw energierekening?

Op dit moment nog niet veel. De overheid brengt al opslag duurzame energie in rekening, een extra belasting om de energietransitie mee te betalen. Daarnaast is er zoveel concurrentie dat het verhogen van de tarieven door de leverancier al snel klanten kost.

Op lange termijn kan het besluit van Eneco wel gevolgen hebben voor jouw energierekening. In de vorm van hogere tarieven, of minder Eneco aanbiedingen.

Het overstappen van gas voor verwarming naar elektriciteit kan op (korte) termijn wel voordelig zijn. De energiebelasting op gas is flink hoger dan die op stroom, dus hier kun je op besparen.

Kies voor goedkope groene stroom

Hoewel wij van Energiecashback vooral voorstander zijn van de laagste energierekening is er natuurlijk niets mis met de overstap op duurzame energie. Het is bekend dat de wereld gebaat is bij minder fossiele brandstoffen.

Gelukkig is er nog de optie om te kiezen voor goedkope groene stroom of groene stroom aanbiedingen. Daarmee kies je voor een beter milieu en voor jouw eigen portemonnee!

Andere energieleveranciers met een duurzame toekomst

Eneco is niet de enige energieleverancier die kiest voor een duurzame toekomst. Ook, het van oorsprong Zweedse, Vattenfall heeft de keuze gemaakt om binnen 1 generatie volledig fossielvrij te zijn.

Dat betekent dat zij binnen 1 generatie de volledige energievoorziening willen doen met hernieuwbare bronnen zoals wind, water en zon.

Gezien het grote aantal Vattenfall aanbiedingen is deze duurzame keuze niet slecht voor jouw energierekening. Het is de duurzame energieleverancier met de meeste aanbiedingen, cashbacks en cadeau’s.