Wat betekenen de stijgende energieprijzen voor jou?

Er is een hoop nieuws op dit moment over de energiemarkt. Stijgende gasprijzen in Nederland, en Europa. Energieleveranciers in andere landen die failliet gaan of stoppen met leveren van gas. Met daar bovenop stijgende energietarieven in Nederland.

Er wordt een hoop geschreven, een hoop angst gezaaid, en veel onnodige paniek gemaakt. In dit artikel nemen we je graag mee door de antwoorden over de huidige energiecrisis en wat je kunt doen om jouw energierekening zo laag mogelijk te houden.

[toc]

Wat is er precies aan de hand?

Op dit moment gaat de gasprijs op de energiemarkt door het dak. Dat heeft een aantal verschillende oorzaken en vooral heel veel gevolgen voor huishoudens, maar ook voor bedrijven. Zelfs voor energieleveranciers is het moeilijk. Die moeten nu veel duurder gas inkopen en daardoor stijgt ook jouw energierekening.

Omdat de stijging zo hard gaat en er zelfs al over energie-armoede gesproken wordt. Heeft dit fenomeen inmiddels de naam energiecrisis gekregen.

Hoe komt het dat gas zoveel duurder wordt?

De extreme stijging van de gasprijs die nu plaatsvindt is vooral een perfect storm. Er zijn een aantal onderdelen die nu zo samenvallen dat het voor problemen zorgt.

Als eerste is er de vraag naar gas. Die is flink gestegen nu wereldwijd lockdowns opgeheven worden en de economie weer draait. Ook zonder de andere onderdelen zou dit al voor een hogere prijs zorgen. (Meer vraag, bij gelijk aanbod geeft een hogere prijs).

Als tweede is er het verminderde aanbod. Toen vorig jaar de corona pandemie uitbrak was er ineens veel minder vraag naar gas. Toen zakte de prijs dus ver naar beneden en daarom is er minder gas opgepompt. Het was niet meer winstgevend om gas voor zo’n lage prijs te verkopen.

Naast verminderd aanbod door de pandemie komt er ook minder gas binnen uit Rusland. Dit is waarschijnlijk een politiek spel waar geen enkel huishouden of bedrijf iets tegen kan doen. Wij hebben alleen last van de gevolgen.

Als derde onderdeel is het nog het sluiten van de gasvelden in Groningen. Jarenlang heeft Nederland kunnen profiteren van eigen gas en waren we vrijwel immuun voor de wereldmarkt. Na alle aardbevingen is de gaswinning nagenoeg stilgelegd en hebben we geen eigen gas meer.

Als vierde is er het koude voorjaar van 2021. Niet alleen hebben we een periode met streng vorst en sneeuw gehad, ook daarna bleef het nog lang koud. Dit heeft voor meer gasverbruik gezorgd en daardoor zijn de voorraden nu kleiner dan in de afgelopen jaren.

Als vijfde is er de energietransitie. Niet alleen

Hoe groot is de kans dat mijn energieleverancier failliet gaat?

Hoe staat mijn energieleverancier er voor?

Volgens onderzoek van de Vastelastenbond staan niet alle energieleveranciers er in Nederland even goed voor. Er is nog geen reden tot paniek, maar niet alle energieleveranciers zijn financieel gezond. Dit kan gevolgen hebben voor het geval de energieprijzen blijven stijgen.

In het lijstje hieronder vind je welke energieleveranciers er goed voorstaan en welke financieel risico lopen.

Veilige energieleveranciers

Oranje energieleveranciers

Rode energieleveranciers

Kan ik nog veilig overstappen?

Ja overstappen kan nog steeds veilig, zeker wanneer je kiest voor een energieleverancier uit het veilige lijstje. Zij hebben genoeg geld om de komende winter te overleven zonder in de problemen te komen. Ook zijn dit de energieleveranciers die nog steeds energie aanbiedingen hebben.

Zo is Vattenfall nu de energieleverancier met de meeste aanbiedingen.

Ben ik komende winter verzekerd van warm water en verwarming?

Ja je bent komende winter verzekerd van warm water en verwarming. In Nederland zorgen de netbeheerders voor leveringszekerheid, dit betekent dat de lokale netbeheerder altijd zorgt dat je voorzien bent van stroom en gas.

In de kleine kans dat er iets met je energieleverancier gebeurt, dan zijn er andere leveranciers in Nederland die tijdelijk de levering overnemen. Na die tijdelijke overname ben je zelf vrij om een nieuw energiecontract uit te zoeken.

Wat doet de politiek aan de stijgende prijzen?

Door de snelle prijsstijging van o.a. energie en boodschappen ligt energiearmoede op de loer voor komende winter. Dat betekent dat mensen niet meer in staat zijn om zonder problemen de energierekening te besparen en dus in de kou gaan zitten. Of andere uitgaven niet meer doen.

De overheid doet op dit moment niet heel veel om de extreme prijsstijgingen te stoppen. De energiebelasting op gas gaat per 1 januari flink omhoog. Wel heeft de overheid 500 miljoen uitgetrokken om de korting op de energiebelasting te verhogen, maar dit gaat per huishouden maar om zo’n 40 euro.

Je hoeft dus 40 euro minder belasting te betalen, tegenover een prijsstijging van zo’n 500 euro op jaarbasis.

Wat kun je zelf doen voor een lagere energierekening?