Jouw energierekening per 1 juli

Jouw energierekening vanaf 1 juli 2021

Het is bijna 1 juli en dat betekent veranderingen in belastingen, regels, het minimumloon en ook nieuwe energietarieven. Vanaf 1 juli gaan de nieuwe tarieven in voor variabele energiecontracten en dit jaar is er geen goed nieuws. De energierekening gaat flink omhoog, hoeveel en waarom?

Dat lees je hieronder!

Variabele energietarieven omhoog in juli 2021

Zoals al gezegd stijgen de variabele energietarieven per 1 juli 2021. Heb je dus een onbepaalde tijd contract, dan ga je vanaf die dag meer betalen voor stroom en gas. Hoeveel meer hangt af van je energieverbruik en leverancier.

Maar gemiddeld gaat de energierekening zo’n 150-275 euro per jaar omhoog! Dat is een flinke stijging, die eerder al terug te zien was in de vaste tarieven.

Waarom stijgen de energietarieven zo hard?

In het begin van de pandemie zijn de energietarieven flink gedaald omdat de vraag ineens flink  daalde. Iedereen die afgelopen zomer voor een nieuw energiecontract koos heeft daarmee flink kunnen besparen.

Inmiddels vervallen steeds meer coronamaatregelen en stijgt de vraag naar energie ook weer hard! Dit is ook al een tijdje terug te zien in de energietarieven voor vaste contracten, die stijgen namelijk flink mee.

Waar vaste tarieven iedere maand aangepast worden, voor nieuwe contracten in de komende maand, wijzigen variabele tarieven maar twee keer per jaar. Daarom heeft het tot 1 juli geduurd voor de stijgende prijzen ook in variabele contracten verwerkt konden worden.

Verschil tussen vaste en variabele tarieven wordt kleiner.

Doordat de vaste tarieven al maanden flink stijgen is het verschil tussen een vaste en variabele tarieven kleiner geworden. Door de stijging van de variabele tarieven per 1 juli wordt dit verschil weer iets groter.

Ondanks het kleinere prijsverschil in tarieven is een vast energiecontract in veel gevallen nog steeds voordeliger. Al is het maar omdat je vaak hoge kortingen of leuke cadeau’s bij een vast contract krijgt.

Bespaar tot €400 met een energie aanbieding

In die kortingen of cadeau’s zit ook de grootste besparing van een energie aanbiedingen. Bij het afsluiten van een vast contract met energie cashback krijg je al snel tot 300 euro korting op je energierekening.

Tel hier de lagere vaste tarieven bij op en je totale besparing is al snel zo’n 400 euro. Al is dit natuurlijk afhankelijk van je gekozen contract en jouw persoonlijke energieverbruik. Overstappers kiezen vaak voor:

Vattenfall aanbieding
Eneco cashback
Energiedirect.nl aanbieding