Alles over de opzegvergoeding

Heb je bij een vorige overstap een contract met vaste looptijd gekozen? Dan kan het zijn dat je bij een overstap te maken krijgt met een opzegboete, of opzegvergoeding. Dit bedrag betaal je als gevolg van contractbreuk.

Op deze pagina lees je alles over de opzegvergoeding, zoals de hoogte, de voorwaarden en welke energieleveranciers deze boete nog vergoeden.

[toc]

Let op: De informatie op deze pagina gaat uit van de gemiddelde situatie. De voorwaarden van jouw energiecontract kunnen afwijken en zijn altijd leidend.

Wanneer krijg ik een opzegboete?

Stap je over voor het einde van je energiecontract? Dan krijg je een opzegboete van de energieleverancier. Soms wordt deze vergoed door de nieuwe leverancier, maar steeds vaker moet je de boete zelf betalen.

Naast overstappen zijn er nog een aantal andere situaties waarbij je energieleverancier een opzegboeten in rekening mag brengen:

  • Bij verhuizing, wanneer je het contract niet meeneemt.
  • Bij samenwonen.
  • Bij emigreren

Er zijn nog persoonlijke situaties als verhuizen naar een zorgwoning, of verhuizen naar een woning met all-in huur. Het verschilt per energieleverancier of je hier ook een opzegboete voor krijgt.

In het geval van overlijden brengen de meeste energieleveranciers geen boete in rekening. Vaak heb je hier wel een akte van overlijden voor nodig.

Waarom krijg ik een opzegboete van mijn energieleverancier?

Bij het afsluiten van een contract voor langere tijd koopt de energieleverancier voortijdig al de verwachte energie in die je gaat gebruiken. In ruil hiervoor krijg jij vaak een hogere korting, een mooi energie cadeau of een lager tarief.

Zeg je voor het einde van je contract op? Dan heeft de leverancier wel al stroom en gas ingekocht die niet verkocht gaat worden. Om dit verlies te compenseren mag er een opzegboete in rekening gebracht worden.

Voor de veiligheid, om te zorgen dat consumenten bij een overstap niet kaalgeplukt worden, heeft de overheid een maximum gesteld aan deze boetes.

Hoe hoog is de opzegboete van mijn contract?

Hoe hoog de opzegboete is hangt af van hoe lang je contract nog loopt. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de boete is die je moet betalen. In de onderstaande tabel kun je de maximale hoogte zien.

Let er wel op dat stroom en gas samen twee producten zijn. Je betaalt dan dus 2 keer het bedrag uit de tabel.

Maximale hoogte van de opzegboete:

Resterende looptijd contract: Opzegvergoeding per product:
Minder dan 1,5 jaar €50
1,5 tot 2 jaar €75
2 tot 2,5 jaar €100
2,5 jaar of langer €125

Handige weetjes over de opzegboete

  • Heb je de opzegboete vergoed gekregen van je huidige leverancier en stap je voor het einde van je contract over? Dan kan het zijn dat je ook de vergoeding terug moet betalen.
  • De maximale tarieven uit de bovenstaande tabel zijn alleen van toepassing op particuliere contracten. Stap je over van een zakelijk naar een particulier contract? Dan kan de boete flink hoger zijn!
  • Heb je een particulier contract en brengt je energieleverancier een hogere boete in rekening? Maak dan bezwaar, dit mag niet. De Consuwijzer heeft hier een voorbeeldbrief voor.

Welke energieleveranciers vergoeden mijn opzegboete?

De mooie tijden dat alle energieleveranciers de opzegboete terugbetaalden na een overstap zijn helaas voorbij. Er zijn steeds minder leveranciers die de boete terugbetalen en de voorwaarden zijn tegenwoordig streng.

Bij Vattenfall krijg je de boete nog vergoed. Maar wel alleen bij een 3-jarig contract, zonder korting.

Ook bij Eneco kun je een vergoeding aanvragen. Maar ook hier alleen bij een minimale looptijd van 3 jaar en zonder korting.

Bekijk in de voorwaarden van je nieuwe contract of je recht hebt op teruggave van de opzegboete en aan welke voorwaarde je moet voldoen.

Moet ik ook mijn cashback of cadeau terugbetalen?

Heb je een cashback of een cadeau gekregen? Dan kan het zijn dat je (een deel) hier van moet terugbetalen bij het voortijdig opzeggen van je energiecontract.

De exacte regels hierover vind je in de actievoorwaarden van je energiecontract. Denk je dat je leverancier teveel in rekening brengt? Bekijk dan bij de Consuwijzer hoe je bezwaar kunt maken.

Wat is het verschil tussen een opzegboete en opzegvergoeding?

Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt en daardoor is het niet altijd duidelijk waar het om gaat. Gelukkig is het niet zo moeilijk, het zijn twee benamingen voor hetzelfde bedrag.

Wanneer het gaat over de opzegboete dan gaat het vaak over de oude energieleverancier. Terwijl een opzegvergoeding meestal gebruikt wordt voor de huidige/nieuwe leverancier.

Met beide benamingen gaat het over de kosten die je moet betalen bij het opzeggen van je contract voor de einddatum.