Waarom zou ik overstappen?

Het overstappen van energieleverancier kan wat gedoe zijn. Dus waarom zou je overstappen? Blijven zitten is veel minder gedoe en de energie wordt ook gewoon geleverd. In dit artikel nemen we je mee in de redenen waarom overstappen goed is voor jou, het klimaat en je portemonnee!

[toc]

De gevolgen van niets doen

Niets doen na het aflopen van je huidige contract is altijd een optie. Het is niet zo dat je ineens zonder stroom komt te zitten. Ook zit je niet opnieuw aan een langdurig contract vast. Je wordt overgezet op een variabel contract, met variabele tarieven en de mogelijkheid om elke maand op te zeggen.

Het grootste gevolg van dit contract is de enorme prijsstijging die het oplevert. De variabele tarieven zijn flink hoger dan die van een vast contract. Omdat je termijnbedrag hier niet automatisch op aangepast wordt kan dit betekenen dat je moet bijbetalen op de volgende jaarafrekening.

Waarom zijn variabele tarieven zoveel duurder?

Door het maandelijks opzegbare karakter van een variabel contract kan de energieleverancier niet voor langere tijd stroom en gas inkopen. Hij weet tenslotte niet of je volgende maand nog wel klant bent.

Hierdoor loopt het bedrijf de voordelen van lagere inkoopprijzen mis en is het gevoelliger voor prijsstijgingen op de energiemarkt. Dit wordt doorberekend in de tarieven en daarom zijn de variabele tarieven zoveel hoger dan vaste tarieven.

Kiezen voor een vaste klanten aanbieding

Steeds meer leveranciers proberen klanten te behouden. Dat is namelijk goedkoper en makkelijker dan het binnenhalen van nieuwe klanten. Voor jou als klant is het vaak een wassen neus.

De aanbieding van jouw leverancier die je online ziet geldt vaak alleen voor nieuwe klanten. Ben je al klant, dan is die hoge korting er helemaal niet, of alleen bij een 3 of zelfs 5-jarig contract in plaats van een contract voor 1 jaar.

In de laatste jaren is het steeds populairder geworden om bestaande klanten direct een klantprogramma aan te bieden. (Zoals de bonuskaart van Albert Heijn.)

https://youtu.be/y3plcPKic3c

Bij Vattenfall kun je jezelf aanmelden voor Blijven Loont en Essent heeft Thuisvoordeel. Bij beide programma’s krijg je korting op het stroomtarief, korting op energiebesparende maatregelen en exclusieve extra’s voor klanten.

Op papier is het erg leuk, maar in de praktijk blijkt de korting niet veel waard en zijn de exclusieve extra’s bij andere aanbieders vaak goedkoper. Overstappen van energieleverancier is dus opnieuw de voordelige keuze.

Waarom overstappen goed is voor je portemonnee

Zoals je hierboven kunt lezen krijg je als vaste klant een variabel tarief of een minder goede aanbieding dan nieuwe klanten krijgen. Dat is de belangrijkste reden dat overstappen van energieleverancier zoveel geld kan besparen.

Een vast contract heeft altijd lagere tarieven dan een variabel contract. Het maakt niet uit of je daarbij kies voor 1, 3, 4 of 5 jaar. Daarnaast krijg je bij een vast contract een cadeau, of welkomstbonus die je bij een variabel contract niet krijgt.

Overstappen voor een beter klimaat

Naast kiezen voor je portemonnee kan overstappen ook nog helpen bij de energietransitie en zorgen voor een beter klimaat. Het kiezen van een nieuwe energieleverancier is het moment om te gaan voor 100% Nederlandse groene stroom en CO2 gecompenseerd gas.

Er zijn maar een beperkt aantal energieleveranciers die dit bieden, maar hoe meer klanten overstappen hoe groter de drijfveer voor andere leveranciers wordt om ook hun aanbod te vergroenen.

100% duurzame energieleveranciers: