Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

Wanneer je kunt overstappen van energieleverancier is afhankelijk van je huidige energiecontract. Heb je een contract met een vaste looptijd? Dan kun je overstappen aan het einde van je contract.

Ben je nog nooit overgestapt? Dan heb je waarschijnlijk een variabel contract. Dit betekent dat je tarieven stijgen en dalen met de markt, maar ook dat je op ieder moment over kunt stappen. (Meestal heb je wel een maand opzegtermijn.)

Is het voor jou tijd om over te stappen? Bekijk dan hier de beste energie aanbiedingen.

[toc]

Wat is het beste moment om over te stappen?

Dat je nu kunt overstappen betekent niet dat dit ook het beste moment is om over te stappen. Hoe dit komt? Door de manier waarop je energieverbruik schommelt door het jaar heen.

In de herfst en winter verbruik je vaak meer stroom en meer gas dan in het voorjaar en de zomer. Toch betaal je het hele jaar hetzelfde termijnbedrag. Dit zorgt ervoor dat je in de zomer meer betaalt dan je verbruikt en in de winter andersom.

Over een heel jaar gezien trekt dit elkaar gelijk, maar stap je net na de winterperiode over dan kun je een onaangename verrassing krijgen. Je mist dan de compensatie van de zomerperiode en krijgt dus een flinke eindafrekening.

Wil je dit voorkomen? Stap dan over aan het eind van de zomer, zo voorkom je in de meeste gevallen een flinke bijbetaling.

Overstappen met een vast contract

Heb je in het verleden een vast contract afgesloten voor 3, 4 of zelfs 5 jaar? Dan kan het lonen om alsnog over te stappen. Als de tarieven bijvoorbeeld hard gedaald zijn na het afsluiten van je contract. (Lees hier waarom een 1-jarig contract vaak het meest voordelig is)

Wil je uitrekenen of overstappen met een vast contract voordelig kan zijn? Houdt dan rekening met de opzegboete van je huidige energieleverancier. Is je besparing na de overstap groter dan de boete? Dan kun is het voordeliger om over te stappen!

Soms vergoeden energieleveranciers de opzegboete bij een overstap, maar steeds vaker alleen bij dure of langlopende contracten.

Hoogte van de opzegboete:

Resterende looptijd contract: Opzegvergoeding per product:
Minder dan 1,5 jaar €50
1,5 tot 2 jaar €75
2 tot 2,5 jaar €100
2,5 jaar of langer €125

Heb je een contract met stroom en gas? Dan heb je twee producten en betaal je dus de dubbele boete.

Tip: Houdt er rekening mee dat je geen recht hebt op eventuele cashbacks of kortingen wanneer je overstapt voor het einde van je contract.

Lees hier meer over opzegvergoedingen