Wat kost overstappen naar een andere energieleverancier?

In basis is overstappen naar een andere energieleverancier gratis. Dit komt doordat het vooral een administratieve handeling is en er geen nieuwe apparatuur geinstalleerd hoeft te worden. Alles wat in de meterkast hangt is namelijk van de netbeheerder.

Er zijn twee uitzonderingen waarbij overstappen niet gratis is:

  1. Het voortijdig opzeggen van je lopende contract
  2. Overstappen na wanbetaling

Hieronder lees je meer over deze twee situaties.

Het voortijd opzeggen van je lopende contract

Heb je een energiecontract met vaste looptijd? Dan kan het zijn dat je een opzegboete moet betalen bij het vroegtijdig opzeggen van je contract. Deze boete, ook wel opzegvergoeding genoemd, kan oplopen tot 250 euro en wordt in sommige gevallen vergoed door je nieuwe energieleverancier.

Lees hier meer over de opzegvergoeding.

Wil je deze boete voorkomen? Let dan goed op de einddatum van je huidige contract en stap niet eerder dan 2 maanden voor deze datum over. Op die manier sluit je nieuwe energiecontract naadloos aan.

Overstappen na wanbetaling

Heb je een betalingsachterstand bij je energieleverancier en wordt daarom je contract opgezegd? Dan is het noodzaak om bij je nieuwe leverancier een spoedaanmelding aan te vragen. (Anders komt de netbeheerder de meterkast afsluiten.)

Bij de aanvraag van een spoedaanmelding zit vaak een waarborgsom. Hiermee probeert de leverancier de kosten van wanbetaling te dekken zodat deze niet volledig door andere klanten betaald hoeven worden.

Conclusie

Voldoe je niet aan de twee bovenstaande gevallen? Dan is er niets aan de hand en kun je gratis overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Hiermee kun je eenvoudig veel geld besparen!

Bekijk hier de beste energie aanbiedingen, of kies voor energie vergelijken.